OutsaPop Trashion interview in MODIN Trade MagazineMODIN trade Magazine (a publication for Finnish fashion industry, professionals and retailers) made an interview about trashion and what I have to say about it. Here´s the article in Finnish. I was so happy that they contacted me as it´s great to see that our fashion industry is more and more concerned about sustainability and recycling and that they have noticed the trashion movement as a part of it!

Here´s the entire interview in Finnish. I´ll translate the interview in English in a few days!

1. Taustatietoja: Kuinka kauan olet tehnyt itse vaatteita ja mistä innostus alkoi? Millainen tausta sinulla on?

Opiskelin Heinolassa (ent. Heinola-instituutti, nyk. Koulutuskeskus Salpaus) Designompelu Artenomiksi vuosina 1996-2000. Opintoihin ei kuulunut juurikaan vaatteen suunnittelua, mutta asiakaskohtainen kaavojen kuosittelu, eri materiaalit, ompelutekniikat, kankaanpaino ja värjäys tulivat neljän vuoden aikana hyvin tutuiksi. Koulumme trendiennustekirjoissa oli kuvia 90-luvun lopun Lontoon kaduilla valokuvatuista nuorista jotka olivat itse kustomoineet (engl. customizing) vaatteitaan. Minusta ne olivat mielettömän inspiroivia ja aloin itsekin muokkaamaan ostamiani kirpputorivaatteita. Ensimmäinen oma kustomointini oli miesten farkuista tehty täyspitkä hame vuonna -97.

Tuunatut vaatteet ovat yksilöllisiä taideteoksia jotka heijastelivat tekijänsä persoonallisuutta ja näkemyksiä muodista. Kiinnostuin siitä miten kustomoidulla vaatteella on oma tarinansa ja miten se jatkaa elämistään kun vaate myydään eteenpäin tai kierrätetään. Tein vaatteelle ensin jotain pientä, käytin sitä aikani ja muokkasin taas edelleen tai myin kirpputorilla kun kyllästyin malliin. Vaatteeni muuttuivat joissakin kustomoinneissa niin paljon ja yhdistyivät muihin vaatteisiin ja materiaaleihin että aloin tarinan ja kustomoinnin sijasta kutsumaan sitä "vaatteen evoluutioksi".

Valmistumiseni jälkeen minulla ei ollut enää kärsivällisyyttä tai työtiloja tehdä omia vaatteitani kaavoista lähtien sillä siihen kului valtavasti aikaa. Kirpputorivaatteiden tuunaus oli huomatavasti nopeampaa ja sopii enemmän keittiön pöydällä ja olohuoneen lattialla työskentelevälle kotiompelijalla. Ahdistuin kuitenkin siitä miten vähän käsityölehdissä ja -nettisivuilla oli uusia mielenkiintoisia kustomointi-ideoita (ja miten vähän niitä on edelleen!), joten aloin keräämään niitä netistä ja muotilehdistä. Löysin ja keksin ideoita niin valtavan määrän, etten mitenkään ehtinyt tehdä kaikkea itse. Perustin OutsaPop Trashion blogin pari vuotta sitten ja aloin jakamaan ideoita, inspiraatiota ja ohjeita sen kautta edelleen muille. Kirjoitan blogiani englanniksi, jotta sitä pystyisivät lukeman myös muut kuin suomalaiset.

2. Miten näet itse tekemisen kulttuurin muodissa tällä hetkellä kokonaisuutena? Osaatko sanoa, milloin ja miksi se on tullut suosituksi? Onko "trashion" uuden sukupolven käsityötä?

Bongasimme ystävieni kanssa termin "trashion" joitakin vuosia sitten Kierrätyskesuksen Plan B -malliston nettisivuilta. Termi oli mielestämme nerokas kuvaamaan kierrätysmuotia yhdellä sanalla, joten aloimme viljellä sitä netissä käsityösaitella ja keskustelupalstoilla liittyen kierrätysmuotiin ja -käsitöihin. Ilmiö oli selvästi ilmassa sillä jo muutaman kuukauden kuluttua Googlen osumat trashion-haulle monikymmenkertaistuivat. Emme varmastikaan olleet termin ainoat levittäjät (Wikipedian mukaan termin alkuperä on Uudessa-Seelannissa), mutta oli mahtavaa huomata että kierrätysmuoti-ilmiö oli saanut nyt uuden nimen ja harrastajia löytyi ympäri maailmaa. Tiedonjako netissä helpottuu aina, kun asioista puhutaan samoilla nimillä ja termeillä kielestä huolimatta.

Trashion on ideologia, jossa muodin valmistuksen kaikki kolme osaa tukevat kestävän kehityksen periaatteita, mikä tekee siitä yhden ekologisimmista tavoista kuluttaa muotia. Materiaalit ovat suurimmalta osalta kierrätettyjä, jolloin tarve uuden materiaalin ja tarvikkeiston ostamiselle ja tuottamiselle on mahdollisimman pieni. Tuotantovaiheiden ekologisuus ja työvoiman eettisyys on kunnossa kun kuluttaja valmistaa tai kustomoi tuotteen kokonaan itse. Kustomoimalla saa tehtyä uutta nopeasti ja pienellä vaivalla, jolloin myös nopean muodin kuluttajat ja aloittelevat käsityöläiset pystyvät aloittamaan harrastuksen helposti. Kustomointi on usein huomattavasti halvempaa kuin aina uuden ostaminen joten se on järkevää taloudellisesti ja tuo näin muodin niidenkin ulottuville, joilla on vain vähän rahaa käytettävissään.

Valtaosa nuorista naisista ja miehistä seuraa ja kuluttaa massatuotettua muotia aktiivisesti samalla haluten olla yksilöllisiä pukeutujia. Haluan näyttää blogini avulla miten muodin kuluttajasta voi tulla samalla myös suunnittelija ja tekijä ja näin luoda aidosti persoonallista juuri itsensä näköistä muotia. Olennaista on ymmärtää ettei kierrätysmuodin kuluttaminen ja luominen vaadi käyttäjää muuttumaan miksikään "hamppuvaatehennatukkahipiksi" vaan se on tapa tehdä muodin kuluttamisesta ekologisempaa henkilöhohtaisesta tyylistä ja muodikkuuden tasosta tinkimättä. Trashion on minulle tapa jatkaa muodin harrastamista samalla volyymillä kuin ennenkin, mutta vihreämmin. Teen ja kustomoin kaiken minkä voin itse ja ostan loput kaupasta, mahdollisimman ekologisesti tuotettunna tai kierrätettynä tottakai!

Olen huomannut että myös trashionissa on omat sesonkitrendinsä samalla tavalla kuin massamuodissa. Jotkin materiaalit ja kustomointimenetelmät ovat selkeästi tiettyyn aikaan näkyvillä enemmän kuin toiset, varsinkin muotiblogeissa. Trashionissa on myös omat klassikkonsa, esimerkiksi farkkujen kuluttaminen hiekkapaperilla/raastinraudalla. Muotiblogimaailmassa tyylin yksilöllisyys on erittäin tärkeää ja siksi moni suosittu bloggari tekeekin itse omia kustomointeja. Trashionin yksi piirre on poimia ideoita huippumuodista ja toteuttaa niitä kotona kustomoimalla omia vanhoja vaatteita ja asusteita catwalk-tyylien kaltaisiksi. Itse tekemisen buumi saa lisää virtaa joka kerta kun huippumuodista nouse pinnalle trendi joka on toteutettavissa itse ja joku tekee ja julkaisee siitä tutoriaalin/ohjeet. Viime kuukausina moni bloggari on purkanut t-paitoja Raquel Allegran inspiroimana ja vaalentanut farkkuja kloorilla Balmainin hengessä. Muoti- ja käsityöblogit ovat olennainen osa trashionin ideoiden levitystä ja tiedottamista sillä niissä on rajaton palstatila, linkittämisen mahdollisuus ja jutut voi julkaista heti.

Trashionin yksi vahvuus on yhteisöllisyydessä. Suurin osa netistä löytyvistä DIY-saiteista perustuu käyttäjien tekemiin ohjeisiin ja ideoiden vapaaseen jakamiseen. Trashion käsitöiden paras puoli on siinä, että käytetyt materiaalit ovat melkein poikkeuksetta yksilöllisiä koska ne hankitaan kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista ja omista kaapeista. Jos siis henkilö valmistaa tuotteen kierrätysmateriaaleista ja jakaa ohjeen netissä muiden käytettäväksi, muiden on lähes mahdotonta kopioida projektia täysin. Erilaiset materiaalit ja tekijän oma tyyli ja taito takaavat aina yksilölisen lopputuloksen.

Yksi kierrätysmateriaalien hankintaan vaikuttava tekijä on kirpputorien tarjonnan huononeva laatu. Olemme ostaneet viimeisen 15 vuoden aikana aina vain huonompi laatuisia vaatteita ja asusteita, jolloin myös kirpputoreille päätyvien tuotteiden laatu on huonontunut. Tämä (ja muoti) vaikuttaa väistämättä myös siihen millaisia kierrätysmateriaaleja voi trashion-projekteihin käyttää. Onneksi tämän päivän trashionistat ovat kekseliästä porukkaa ja kehittäneet ideoitaan vastaamaan saatavilla olevia materiaaleja.

3. Millainen käsitys sinulla on ilmiön tulevaisuudesta?

Kierrätyskäsitöiden ja itse tekemisen arvostus on selvästi nousussa maailmalla, osittain ehkä maailman markkinatilanteen vuoksi ja osittain myös olennaisena osana ekologista elämäntapaa, mutta 70-luvun kaltaisen käsityöbuumin tasolle on vielä paljon matkaa. Luulen että trashion tulee kuitenkin olemaan niitä harvoja asioita mitkä hyötyvät huonosta taloudellisesta tilanteesta. Ihmiset alkavat kiinnittää enemmän huomiota kulutustapoihinsa ja etsiä vaihtoehtoisia tapoja kuluttaa muotia. Esimerkiksi Amerikassa ja Englannissa on järjestetty jo monta vuotta suuria kierrätysmuotiin ja kustomointiin erikoistuneita tapahtumia jotka keräävät jo valtavan määrän kävijöitä ja tekijöitä. Suomessa kierrätysmuoti mielletään valitettavasti vielä monin paikoin "kahvipussi-muodiksi" tai tylsäksi amatöörien harrasteluksi. Luulen että tähänkin on onneksi tulossa muutos lähivuosina kun uskottava ekomuoti saa lisää palstatilaa maamme mediassa ja tätä kautta massojen huomion ja hyväksynnän. Kun alalle saadaan enemmän kierrätysmateriaaleihin keskittyneitä ammattisuunnittelijoita, kierrätysmuodista tulee kierrätysdesignia joka taas kannustaa enemmän ihmisiä käyttämään kierrrätysmuotia ja harrastamaan sitä.

Käsityö- ja muotilehdet saisivat tarttua enemmän siihen miten kierrätysmateriaalien käyttö on tärkeää myös käsitöissä eikä pelkästään muodissa. Kangas- ja ompelutarvikekauppoihin tarvittaisiin enemmän ekologisempia materiaaleja kuten luomukankaita tai kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja kankaita ja muita käsityötarvikkeita, jotta trashionista saisi täysin ekologista. Tänä päivänähän se ei sitä ole, koska vaikka materiaalit olisivatkin kierrätettyjä, ompelutarvikkeet eivät ole. Minusta olisi mahtavaa siirtyä käyttämään projekteissani ompelulankoja, jotka olisi valmistettu kierrätetyistä PET-juomapulloista tai kierrätetystä polyesteristä!

4. Kuinka iso "bisnes" tämä on trashion, tai re-fashion, on sinulle? Mikä on ollut kaikkein mieleenpainuvin projekti toistaiseksi?

Trashion on minulle tällä hetkellä enemmänkin harrastus kuin tulonlähde. Se vie kuitenkin lähes kaiken vapaa-aikani päivätöiden ulkopuolella, koska blogin kirjoittaminen vie ompeluprojektien lisäksi aika paljon aikaa. Uskon vahvasti yhteilöllisyyteen ja ideoiden vapaaseen jakamiseen joten raha ei ole minulle ollut ainakaan vielä ajava voima trashionissa. Minulle tärkeintä on nyt saada kierrätysmuodin arvostus kasvuun ja lisää näkyvyyttä trashionille. Teen ajoittain tilaustöitä kun ehdin ja jaksan, noin 1-2 työtä kuukaudessa. Haaveenani on kirjoittaa trashionista käsityökirja, joka on täynnä keräämiäni ideoita ja ohjeita omiin kierrätysmuoti-projekteihin.

Ehkä tunnetuimmat työni ovat Comme des Garçonsin inspiroimat vetoketjkorut, joita olen tehnyt viimeiset 2 vuotta. Uusimmat vetoketjuasusteet olen tehnyt yhteistyössä YKK Europen kanssa.

Outi Les Pyy

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

2 comments:

 1. Hyvä haastattelu. :)

  Hyvä pointti tuo käsityötarvikkeiden ekologisuus, olen sitä itsekin mietiskellyt viime aikoina. Nykyään on liikaa vain jotain tiettyä käsityötä varten valmistettuja tuotteita. Esimerkiksi jos haluaa skräpätä, on ostettava valmis skräppäys-pakkaus. Sellainen antaa aika vähän tilaa luovuudelle. Materiaalia löytyy ylensä aika hyvin omasta ympäristöstäkin, kunhan katsoo vähän tarkemmin.

  ReplyDelete
 2. I love your blog! All the sophisticated DIY projects are great!

  You are very welcome to visit our blog to see my first DIY project!

  http://braids-and-bows.blogspot.com/

  ReplyDelete